+46 768 333 234 contact@creativit.se

Frågan har ställts många gånger och svaren har nog getts åtskilliga gånger. Men vad är WordPress egentligen? Hur uppstod det och hur blev det till den plattform det är idag?

Lite historia

Före året 2003 fanns WordPress under ett annat namn, nämligen b2/cafelog och var en bloggplattform för de kaffesugna människorna runtom världen med laptops och kaka i handen. Personer med tankar och idéer eller som generellt älskade att skriv om sina liv. Bloggningen tog fart rejält vid den här tiden och i Maj samma år gjordes en uppskattning att det fanns runt 2.000 sidor som körde på den gamla mjukvaran skrivet av Michel Valdrighi. Nyheten slog ner som en bomb och folk började inse att det fanns ett stort behov av ramverk för att hjälpa personer som varken kunde eller inte ville sätta sig in i tunga tekniska processer som att bygga sin egen dynamiskt uppdaterade sida. Innan Maj tog slut gick Matt Mullenweg och Mike Little ihop och skapade något man i utvecklingsvärlden kallar för en “fork” (gaffel) som i grundläggande drag är en kopia från orginalmjukvaran, fast med en annan inriktning. Det var nu som WordPress föddes och påbörjade sin långa resa genom det stora landet lagom vi älskar att kalla Internet.

Så vad exakt är WordPress då?
WordPress är en uppsättning koder som gör det väldigt enkelt att uppdatera och kontrollera, bygga och koppla ihop en webbplats. Förut var plattformen starkt inriktad på bloggare, men med tiden som intresset rusade iväg märktes en klar och tydlig ny rikning på WordPress. Istället för att bara hantera enskilda inlägg, lite arkiv och uppdateringar ville man nu ta över hela sidor och styra dem på liknande sätt som man gjorde med bloggposterna vilket resulterade i att det utvecklades till något vi alla älskar att kalla CMS (Content Management System). Det bästa av allt är att det är en öppen mjukvara (vilket betyder att vem som helst kan gå in och se byggstenarna, modifiera ändra, ge förslag m.m), byggt i språk som tillåter plattformen att köra i alla typer av miljöer där man kan pressa in en webbserver och som har stöd för PHP samt MySQL. Lincenskostnader- bye, bye.

En plattform att älska och växa med
Ett par system har blivit utvecklade för att göra i princip samma uppgift; leverera en dynamisk hemsida med teman och som kan uppdateras utan att göra ändringar i koden. Några av de lite större systemen kallas för Joomla, Drupal och Magento men ingen av dessa ger användaren en så lätt, nätt och liten inlärningskurva som WordPress ger sina användare. Att sen över 75 miljoner hemsidor idag använder sig av plattformen borgar för en stabil och säker produkt som är aktivt utvecklad av många många människor.

Så sitter du fortfarande och knackar all den där koden själv är det kanske dags att gå över till WP eller något liknande!